Sunday, 16 December 2012

~MuhAsaBaH diri~ :)

1. "Bajet ah kau ni post Islamik2".
Jawab,= "Memang, memang aku bajet nak masuk syurga. Kau bajet nak masuk belah mana?"
                                             
2. "Takyahlah nak tunjuk bagus, menyampah aku!".
Jawab,= "Aku tengah cuba nak baguskan diri sendiri sebab skrg aku rasa aku macam sampah depan Tuhan."

3. "Berdakwah konon."
Jawab,= "Bukan konon, memang aku tengah dakwah diri aku sendiri."

4. "Bukannya best pun status tu. Poyo ah!"
Jawab,= "Memang tak best sebab aku bukannya nak jual buku. Aku update status jak pun. Biar poyo skrg, jgn poyo depan Tuhan di akhirat depan."

5. "Aku block je la kau ni."
Jawab,= "Alhamdulillah, jika itu yang terbaik utk iman kau."

`Sekadar renungan. Fikir-fikir yer. =)`

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu ...
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.Mohon maaf

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah...
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? .

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat..
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. .
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? .

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. .. (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah,berpalinglah dari jalan itu
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

~Notanotakisahrabiatuladawiyah~
Rabiah adalah seorang hamba Allah yang tidak akan terpedaya oleh tipu daya syaitan.Kerana telah banyak dibuktikan bahawa syaitan selalu dapat dikalahkan,hingga syaitan tersimpuh melutut dihadapanya.Bahkan Rabiah dapat merampas senjata syaitan yang digunakan untuk menggoda manusia. Syaitan tidak dapat menggoda dan memperdaya Rabiah kerana dia mempunyai kekuatan dan kehebatan yang jauh lebih besar daripada kepintaran dan kelicikan syaitan dihadapan Rabiah..Bolehkah/ mampukah kita mendapatkan ‘kekuatan’ seperti Rabiah apabila berhadapan dengan godaan syaitan??? Tepuk dada tanya iman....:)

           ~MAYRA HAYFA~
-Allah meminjamkan akal kepada
           kita supaya kita
     boleh berfikir disebalik
setiap perkara yang kita lakukan-

2 comments:

  1. gunekan sebaek baeknye akal yg Allah kurniakan :)

    ReplyDelete