Wednesday, 20 November 2013

~SalAm maAl HiJRah~

Assalamualaikum...=)

Salam Maal Hijrah..! serius rindu yang teramat~
Dah lama tak jenguk2 blog..Alhamdulillah..dapat jugak 'jenguk' hari nie...walaupun sekejap! *nampak macam sihat je hehee

Nak cerita pasal program maal hijrah yang kena handle sendiri hari tu time kat kolej..serius pengalaman memang kosong! huhu tapi kuatkan semangat ikhlas kan hati..=)
first time handle program...memang banyak sangat kelemahan..but it's ok...we can make improvment later right?! jadikan kelemahan sebagai kekuatan untuk terus berjaya
 chill~ =)

 
pre managment..maghrib baru balik huhu
*nasib tak suruh stay sampai mlm huhu

Alhamdulillah..selesai sudah =)

that's my junior =_+
*same name with me*
hiihii

k.baiii~
just a short entry! =_+
continue later~ *kemas beg nak g posting


           ~MaYra HaYfA~
pengalaman mematangkan diri
               InsyaAllah..
perbaiki segala kelemahan lalu
         untuk mendapatkan 
         yang lebih baik.
          chaiyokkkk =)

Thursday, 7 November 2013

~HaTi TURuT tEnAnG~

Assalamualaikum...=)

Esok nak balik study dah! lepas nie mungkin dah jarang2 on9..Blog pun miss la sekejap huhuu..sebelum balik,nak jugak la tulis entry sebab nanti mesti susah dah nak jenguk! Harap2 blog sihat je hikhik *ntah pape je =D 
EH2..dari semalam lg tgk gambar nie..serius rindu! =(
#Sarang Hayeo#
_love u because of Allah_
<3
*continue~~

Gelisah!!  Mesti kita selalu dihimpit rasa macam nie kan..hmm...serius tak suka bila rasa maca nie..nak buat apa2 pun selalu was2, memang tak tenang la kan..kalau korang gelisah korang buat ap ek??jom kongsi =) Lumrah! Kita memng tak dapat lari daripasa rasa ‘gelisah’..kadang2 kita tak tahu apa punca nya..tahu2 jela..bila kita gelisah semua jadi tak tentu arah..mula lah tak senang duduk, asyik terfikir masalah je..betol kan?? Semua orang pernah rasa la..ungkin berlainan sikit la kan :P

Pernah dengar ayat nie..
“ketahuilah dengan mengingati Allah itu, hati akan menjadi tenang” (Ar-Rad:28)

OK la..nak share sikit..gelisah tu kita dapat jauhi dengan beberapa cara..haa..dah tau kena selalu praktik la...InsyaAllah..ketenangan milik kita  >_<
Antaranya
-          Pergi ke tempat2 yang menenangkan jiwa (bukan nya pergi ke tingkat paling atas/tinggi lepas tu terjun! haha Mana iman kita?? :P )
-          Duduk bersama orang2 yang baik (time nie la perlunya sahabat2 until jannah kita tu *tak gitu hehe)
LOVE BECAUSE OF ALLAH
  
Sedikit pengisian yang dapat tadi,,pada zaman rasulullah dulu, ada seorang lelaki,  Abdullah ibn.Mas’ud bertemu dengan Rasulullah S.A.W, beliau ada bertanya tentang cara-cara nak hindar daripada rasa gelisah,..Nabi menyarankan :=
“Bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat”

-0-  pertama ke tempat orang membaca Al-Quran, tidak kira kita yang turut membacanya atau  mendengarnya sahaja...

-0- kedua menghadiri majlis ilmu yang mengingatkan kita pada Allah

-0- Ketiga mencari waktu yang sunyi, contohnya sepertiga malam dan ketika itu kita bangun, dan melakukan ibadah kepada Allah..

~jika selepas kamu melakukan kesemuanya tapi hati kamu masih tidak tenteram, mintalah kepada Allah agar digantikan hatimu dengan hati yang lain kerana sesungguhnya hati yang kamu miliki sekarang ini bukan hatimu~

Nampak tak betapa pentingnya hati yang tenang..not just say, serabutnya! Kenapa aku?! Err....jom buang semua rasa tu..Tadi kan dah kongsi cara nak hindar rasa gelisah tu, soo for the next plak apa kata kita cuba buat *OK!?  hehe...


~storymehhhh~
Ada yang bercerita.dulu,time dia pergi menunaikan ibadah haji, ada sorang makcik nie tanya kepada seorang ustaz dalam jemaah haji tu...

“ Ustaz, saya sudah melihat kaabah, tetapi hati saya macam tak de apa2..saya melaksanakan ibadah yang sukar orang lakukan (ibadah haji), tetapi hati saya tak bergetar sedikit pun.malah gelisah saya tak juga hilang. Apa yang saya perlu lakukan?

Ustaz tu jawab:
“Mak cik, sekarang mak cik berada di rumah Allah. Baitullah yang paling mulia. Dialah pemilik hati. Mak cik mintalah agar hati mak cik tu digantikan dengan hati yang lembut, yang boleh bergetar dengan ayat Allah dan ibadah, yang terhindar daripada kegelisahan dan sebagainya”.

Allahu~ sehingga memohon ditukarkan hati? Jelas la kan gelisah tu perkara yang sangat2 tak disenangi! Sekarang barulah sedar ketenangan tu suatu nikmat yang kita perlu syukuri =(
Tapi bersyukur ke kita selama nie?? Bila rasa happy, tenang je..kita mudah lupa pada NYA..hmm...jom muhasabah diri kita semula!

Reflection!
~ Adakah kita sedang berusaha hindarkan diri dari rasa gelisah?? Ke patut biarkan je?
~kita yakin kita selalu tenang??
~tenang tanpa minta pertolongan Allah??

Semoga perkongsian nie bermanfaat buat semua! Perlukan pertukaran hati??Mintalah pada Allah =)  InsyaAllah..kerana Allah sentiasa mendengar doa hamba2NYA ~



                                                     ~MaYrA HayFa~
                                         *Perkongsian  +Langitilahi*



Monday, 4 November 2013

~Salam maal Hijrah~

Assalamualaikum...

salam Maal Hijrah =)
Alamdulillah, banyak azam baru, dan niat perlu diupdate! 
Syukur sangat2 Allah panjangkan umur, bagi peluang lagi untuk bertaubat,
Sebagai hamba yang hina dan kerdil yang sering lupa, leka dan terlalu mengejar keseronokan dunia,
Semoga Allah sentiasa menerima taubatku~ =(

Pagi nie alarm tak bunyi lagi,dah bangun! walaupun semalam tidur lambat siapkan assigment..hehe  rasa segar je (mungkin semalam dan tanam dalam2 azam baru tu huhu) semoga diri dapat terus istiqamah. 
              Amin..=) 
Niat penting sangat2! dengan niat baik je kita dah dapat pahala, baru niat tu, kalau buat apa yang diniatkan berganda2 pahala..Jom kita mulakan secara perlahan2 dan istiqamah..semoga kita sentiasa rasa dekat denganNYA..

Semoga diri sentiasa mendapat keredhaanNYA..Doa2ku dimakbulkan..cepat atau lambat tu kita terima dengan hati yang terbuka kerana semua perancangan Allah itu yang terbaik..
#Deeply feel it..Allah sangat dekat#

p/s: mohon maaf atas salah silap..buat sahabat2 kenalan, walaupun tak pernah jumpa, hanya jumpa dlm alam maya or "muka buku" hihii..
Ukhuwwah itu tak kan pernah jauh kalau kita sentiasa gerakkan =)
Love because of Allah
^_^

**tak siap lagi masak tadi! sempat lagi tulis entry..
pun boleh! haha


~MaYrA hAyFa~
Dah niat, mulakan! walaupun rasa terpaksa..
kalau tak mulakan sekarang bila lagi~  



Sunday, 3 November 2013

tEriNgin~~


Assalamualaikum! =)

Heyyy..baru tinggal sekejap, rindu membuak2 dah ohh blog! Hahaa
Malam tadi punya hal dapat tidur berapa jam je! Ntah apa kena tak boleh tidur huhu
Bagun pagi tu tak tidur dah, punya kemas bilik, haaa nak dekat zohor baru siap (apa ntah yang dikemas nye hehe ). .serius mata time tu mcm dah tak boleh buka je haha, tahan jugak la g kedai beli barang nak buat kek!  Resipi hari nie cheese tart! Buat jugak sebab teringin sangat3 nak makan hee *kan banyak sangat tu =P

Hari nie just buat yang simple je cheese tart ..nak ngn tak nak je..malas atau rajin je hikhik
hari nie mood ok, semua kerja jalan~~ =_+

tungguu...sampai nak tertido! =_=

adunan cheese, siap sudah =)

                                                                cheese tart + blueberry
*ntah sedap ke tidak huhu

ok...da hilang panas tu, masuk kn dalam bekas..nak letak dlm peti ais pun boleh..lagi sedap!~ =)
*ambik la sikit sorang..hehe

p/s : bukanye ada bakat pun buat semua nie, sebab teringin sangat nak makan, yang tak pandai pun blh menjadi hihii...so nie la jadi nya! sedap ke ta sedap ke tu lain cerita la..asalkan puas hati
*takGitu? 
>_<

 ~mAyRa HaYfA~
    =sekadar nya=


Saturday, 19 October 2013

~SeLaMaT bErbAhAgIa~



Curi masa sikit! Nak jugak tulis entry nie sekarang..haha
*padahal tgh  kemas beg nak balik esok, sanggup ketepikan jap beg tu, buka lappy =p
Kenduri oh kenduri!
Alhamdulillah..siang tadi sempat jugak g kenduri kawan..hehe
walaupun baru kenal, kita dah rapat! Tu lah sahabat =D
Majlis yang simple tapi meriah! Tahniah2.,happy je nampak korang =)

Dengar2 pertemuan korang sekejap je kan, dan korang pilih bercinta selepas kahwin!
Alhamdulillah, semoga Allah redha =)
Hmm...Biasa lah, bila g kenduri orang,,soalan ‘famous’ yang akan ditanya “when your turn”..gulppp~
InsyaAllah..Aturan Allah yang terbaik, Sampai masa, datang la “cik jodoh tu” ehhh??? =D

 suka sangat dye =D
Warna baju ikot tema ok! haha
*Ambik sikit seri pengantin tu bolehhh?? =P
  
~role model!!!! ~
Masih ingat lagi tentang kisah cinta antara Saidina Ali & Saiditina Fatimah Az-Zahra?
Kedua-dua mereka menyimpan perasaan antara satu sama lain, tetapi mereka lebih memilih untuk mendiamkan hal ini dari pengetahuan orang lain. Dengan izin Allah S.W.T, mereka berdua telah disatukan  dengan ikatan yang sah.
(kredit to ‘cik jodoh’:  awak tolong baca yang nie penting!!) =P

                                                                                                                       
Oh yeee.. lastly i -Lebih prefer kawan dulu dan kenal hati budi masing-masing, tidak perlu confess..tapi lebih suka bercinta selepas kahwin je..hahaaa.. bila dah yakin approach dengan cara yang betul iaitu minta izin kedua-dua ibu bapa. Mulakan dengan ikatan pertunangan dan segerakan perkahwinan. Percaya lah kalau niat kita murni dan ikhlas, Allah pasti akan bantu dalam apa cara sekali pun. Berdoa sungguh-sungguh padaNya agar kita tidak mudah hanyut dan leka, malah sentiasa dijalan yang diredhaiNya. ..ohhh...truely love! Haha *tetibe je

                                                                                   ok bye! >_< 

 p/s : Eh2..dah la..xpayah nak layan perasaan sangat laa! =p habiskan study tu dulu.. fokus ok!~ hehe
                          ok la bye2.. *sambung kemas beg!esok nak kelik kelate doh =(

~MaYrA hAyFa~
   Maybe too
    early to
     face it!
       xoxo

Friday, 18 October 2013

~ HaTi + SaKiT = pEnYaKit ~



Assalamualaikum...=)

Alhamdulillah...mood hari nie sangat baik! =)
Lepas solat isyak tadi layan bola jap.,errr bosan kott, terus masuk bilik buka lappy hehee
Hobi sekarang dah bertukar..asyik nak baca blog je..novel tu dah boleh ketepikan sikit2..sebab time online pun still boleh baca novel or cerpen dalam internet! Heh =D

Pagi tadi time bosan2 ada la baca satu buku nie..tajuknya “ Hati yang sakit akan membuahkan penyakit”..maksud nya hati yang sakit nie akan mendatangkan panyakit la kan..tapi, macam mana kita nak tahu hati kita tengah sakit? Sakit macam mana tu??Rasa sakit dada ke?? Ke time nak mati baru reasa sakit tu??? Hmm..

(Rasulullah S.A.W bersabda)
Sesungguhnya hati manusia itu boleh berkarat seperti berkaratnya besi..

Ok la..nie ada satu aktiviti..jom cuba!
Objektif nya untuk kita tengok sama ada hati kita ini hati yang hidup, sakit, atau mati..( haaa..siap ada objektif gituu haha )
Mudah je...jom la main sekali game nie..bosan kot main sorang2 *mengade =D

·         Ok.first! korang ambil sehelai kertas kosong, and lakar bentuk hati..
·         Lepas tu, korang fikir dosa dan maksiat yang pernah korang buat (kalau tak ingat yang dulu2, fikir jela dosa apa yang korang buat HARI NI)..
·         Satu dosa korang letakkan satu titik hita atas lakaran hati tu..
·         Korang fikir  and “hisab” dosa2 sampai habis..
·         Lepas tu korang tengok, apa yang jadi kepada “hati” anda (dekat lakaran tu td)
·         Banyak putih atau banyak hitam??atau  semua nya menjadi hitam??

Kalau sudah terlalu  hitam makna nya hati tu telah mati
Kalau banyak sangat bintik, maknanya hati tu tengah sakit
Kalau bintik tu amat sedikit, tandanya hati masih hidup tapi still ada virus (jd kena jaga2)
~ ruginya kita jika hati sudah mula sakit, sebab akan hilangnya rasa kemanisan dalam                  beribadah kepada Allah =( ~

Korang mesti dah dapat keputusan nya kan..macam mana??ok tak? Ok la..apa2 pun jom kita muhasabah diri semula..Apa yang sebenarnya membuatkan hati kita sakit seterusnya mati?
MAKSIAT! Tu punca utama yang patut kita kikis..dari maksiat la bintik hitam tu tumbuh, dan seterusnya badan kita akan rasa berat untuk beribadah kepada Allah..masa tu kita rasa jauh sangat dari Allah..=(

Selagi boleh elak kita elak..nie virus yang paling glamour sekarang..mudah je kita dijangkiti..=p
-          Iri hati
-          Dengki
-          Hasad
-          Fitnah
-          Buruk sangka
-          Khianat
-          Waswas
-          Marah (yang nie paling mudah dapat)

  
"Dalam sedar atau tidak, kita makin dihambat usia. Dunia makin meninggalkan kita. Kita leka, kita terpedaya...Rawatlah hati, masih tak terlambat..Allah sentiasa ada dengan kita..soo..pleased have a positive thinking =0=

~NoTaKiSAhBenAR~
Seorang ulama menceritakan pada satu hari dia telah berbohong,maka Allah telah menghalangnya bangun berqiamullai selama 40hari..
bila kita melakukan dosa,jiwa kita akan terasa lemah.lama2 kita akan menganggap dosa tu satu kebiasaan dan kita semakin jauh drpd Allah

**Hati merupakan medan
pertempuran antara nafsu dan keimanan**

p/s : just a simple entry! Hope enjoy *tetibe je
next entry??hmm...any suggestion? =)

    ~MaYrA hAyFa~
  Hati sakit  rawatlah..
setiap penyakit ada penawar.,
kecuali penyakit tua dan mati..
                     =)







Thursday, 17 October 2013

~MeMbUAt PiLihAn~



Assalamualaikum =)

Dah lewat malam...mata still tak nak tido lagi..huh! berapa hari je lagi nak balik kelantan..pergi ’Jihad menuntut ilmu’ =) ..Buat persiapan awal,,kemas baju, bawak balik yang mana patut..mungkin 2 bulan lagi baru balik... #maybe (lama kott) :P
Hmmm..teringat pulak  ‘’pesanan2’’ yang diberikan dulu..InsyaAllah tak lupa..memang rasa nak kongsi =) Antara2 pesanan yang masih saya ingat lagi...

kadang-kadang Allah tidak memberi apa yang kita mahukan, tetapi Dia memberi apa yang kita perlukan..

- kadang-kadang apa yang kita rasa elok disisi kita, belum tentu terbaik pada ilmu Allah, dan apa yang kita rasa buruk pada kita, belum tentu musibah dari Allah..

                                 -  Just follow the flow dan tawakal. He knew the best for us..

-  Doa.doa....doa. Allah pasti menunjukkan jalan..

-  Buatlah istikharah, insyaAllah moga Allah bagi petunjuk yang  terbaik pada kita.

Kadang2 walaupun ingat pesanan tu tetap jugak buntu dengan perasaan sendiri. Nak buat pilihan pun still pening..mungkin kurang keyakinan,..lagi pun kita hanya merancang, Allah penentu segala. Just ingat pilihan dari Allah adalah menguji iman dan sikap kepercayaan kita pada Qada dan Qadar Allah.Juga melatih kita lebih matured dan berpandukan agama dalam mendapatkan suatu jawapan.

Maka, dalam membuat pilihan ini, saya menanti jawapan dari Tuhan. Doakan saya agar dapat memilih. Memilih kerana Allah. Memilih kerana mencari redhaNya. Didik la diri untuk bersangka baik kepada Allah? Sedangkan Allah SWT selama ini baik dengan kita dan memberikan kehidupan dan nikmat tidak terbilang kan..Tak susah untuk mebuat pilihan, kita yang kena bijak mengatur

p/s : selagi hidup kita tak kan lari dari buat pilihan..so panjangkan akal, tenang kan hati ,minta pertolongan Allah..lastly, just accept what do you ‘choose’ =)

just short entry.. But it meaningless!! So don’t miss it =)
mesti tertanya2 buat pilihan dalam apa ea..tak nak la spesifik kan..haha
'pilihan'dalam banyak perkara bukan?? so! =p
bye2..

       ~MaYrA hAyFa~
Berbahagialah dengan pilihan sendiri,
       Baik buatmu baik,
Baik lah untuk masa depamu.