Friday, 31 May 2013

cita-cita untuk suka-suka??? :)




Assalamualaikum..:)

Huuuiiiii~~ sekarang sangat dalam dilema..hohoo..

Cakap pasal cita2 memang takkan habis..dari kecil lagi dah banyak cita2..salah satu cara membangkitkan semangat untuk belajar..nak capai cita2 kan...huhuu..
Ok la..dipendekkan cerita..lepas spm..ada apply SPA8..tak nak la cerita apply kos apa kan..hee..(malu~~) :p nak tunggu spa8 tu kan lambat!! Dan la masuk KIST dulu..dekat setahun jugak..dapat temuduga SPA8..kos nursing!(ok..tak minat kos tu..tapi apply jugak) ntah la kenapa..dalam 2 tahun tu..ada 3 kali dapat panggilan interview...tapi sebab dah masuk tahun ke2..tak pergi la interview uh..lagi pun agak bz di kolej!~

Huh..dah masuk tahun ke 3...baru2 nie..haa...dapat pulak interview polis!!kena tunggu 5 tahun kot pengambilan untuk wanita dibuka.. Dari dulu kot minat..ntah la kenapa.atok dulu polis...mewarisi cita2 atok dulu kot..mungkin~~ hahaa..:p Ehemm..ble kwn2 dapat tau yg i nie minat n ada apply polis..dyeorang gelak je! Dyeorang ingt i main2 kott..haha..bak kata mereka..i nie nampak lembut..tak sesuai langsung! Huhh,,(hilang jap perasaan mse tu) hahaha

Tapi da rasa sayang kott nak tinggal kos nursing..lagipun dah tahun last! Tapi keinginan nak pergi interview untuk ujian fizikal tu membuak-buak..hahaha..minat kot lasak2..kalau betol2 nak pergi interview uh untuk cari pengalaman..persediaan fizikal dan mental kena mantopp la!~ dengar2 nye..ujian yang biasa dibuat..kena lari tanpa henti selama 45minit..huh! (yang tu kne pk semula) hahaa..test suara..kawad..hurmm..yg nie xbpe minat sangat! We are women right!! Huh~~Kawan2 ramai jugak nasihat..'takpayah pergi' look not suitable with you! ok..i know what u means~~ :D

Hehe..Alahamdulillah...dengan tenang nye..saya dah decide!Degree nanti..mungkinnn??~~ haha...Dah tau apa nak buat sekarang..heee..InsyaAllah..Allah dah atur dan semua perancangan Allah tu teramat la cantik..:) Cuma kita yang kerdil nie je selalu je rasa tak pernah cukup kan..jarang kita rasa bersyukur..huhuu..UPDATE DIRI..UPDATE NIAT~~ ^_^
Yang pastinya, janganlah bersedih bila apa yang kita rancang itu tidak menjadi kenyataan. Aturan Allah itu jauh lebih baik daripada apa yang kita rancang. Kita cuma hambaNya yang kerdil. Janganlah sesekali kita berputus asa dengan ape yang berlaku. Teruslah teguh berdiri megharap rahmat daripadaNya.

"...Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya orang yang berputus asa dari rahmat Allah, hanyalah orang-orang kafir." ( Yusuf, 12:87)
Setiap perkara yang terjadi, pasti ada hikmah yang tersembunyi!
" ..boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah 2:216)


 ok..itu jee!!! 

~notanotabulan~
Manusia hanya mampu merancang dan Allah s.w.t. sahaja yang berhak menentukan segala perkara yang menjadi ketentuan-Nya.Sebagai orang yang beriman, kita hendaklah menaruh sangkaan baik kepada Allah s.w.t. kerana Dialah Tuhan yang Maha Mencipta dan Maha Mengetahui segala yang dilakukan oleh hamba-Nya.
Sudah tentu ada hikmah yang tidak diketahui oleh manusia di sebalik setiap kejadian.

       ~MaYrA HaYfA~
Seorang manusia yang kerdil dan
lemah yang masih diperjalanan
mencari REDHA dan RAHMAT dari Allah

No comments:

Post a Comment