Thursday, 27 June 2013

~RaHsIa kEjAiBaN SoLaT dAlAm MedIc~

Assalamualaikum...malam nie nak berkongsi sedikit ilmu yang dapat tadi..sejak2 tergolong dalam 'medic' nie..banyak juga cari info2 perubatan yang berkait rapat dengan islam..rupe nya banyak sangat kajian yang telah dibuat..oleh pakar2 perubatan dalam dan luar negara..ulamak2..dan ramai lagi..tak sangka..mudah nya orang bukan islam dengan 'mengkaji' sahaja seseorang itu terbuka hati untuk memeluk islam dengan izinNYA..hebatnya kuasa Allah =). kita sebagai seorang islam apa matlamat kita sebenarnya..Tepuk dada tanya Iman..^_^

Seorang doktor di Amerika Syarikat telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban yang ditemuinya dalam penyelidikannya. Dia amat kagum dengan penemuan tersebut, sehingga tidak dapat diterima oleh akal fikiran. Dia adalah seorang doktor neurologi. Setelah memeluk Islam, dia amat yakin akan perubatan secara Islam dan dengan itu telah membuka sebuah klinik yang bertemakan "Perubatan Melalui Al-Quran".

Kajian perubatan melalui Al-Quran membuatkan ubat-ubatannya berteraskan apa yang terdapat di dalam Al-quran. Diantara kaedah-kaedah yang digunakan termasuklah berpuasa, madu lebah, biji hitam (blackseed) dan sebagainya. Apabila ditanya bagaimana dia tertarik untuk memeluk Islam, maka doktor tersebut memberitahu bahawa semasa beliau melakukan kajian urat saraf, terdapat beberapa urat saraf di dalam urat manusia yang tidak dimasuki oleh darah. Padahal setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal. Setelah membuat kajian yang memakan masa, akhirnya beliau mendapati bahawa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan pada ketika seseorang itu sedang sujud semasa mengerjakan sembahyang (Allahuakhbar..Hebatnya  kuasa Penciptaku)

Urat tersebut memerlukan darah hanya untuk beberapa sukatan yang tertentu sahaja. Ini bermaksud bahawa darah hanya akan memasuki urat tersebut mengikut kadar sembahyang waktu yang diwajibkan oleh Islam. Begitulah keagungan ciptaan Allah. Jadi barang siapa yang tidak menunaikan sembahyang, maka otaknya tidak akan dapat menerima darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal.Oleh yang demikian, kejadian manusia ini sebenarnya adalah untuk menganuti agama Islam 'sepenuhnya' kerana sifat fitrah kejadiannya memang telah dikaitkan oleh Allah dengan agama-Nya yang indah ini.

Makhluk Allah yang bergelar manusia yang tidak bersembahyang, apatah lagi yang tidak beragama Islam, walaupun akal mereka berfungsi dengan secara normal tetapi sebenarnya dalam sesuatu keadaan mereka akan kehilangan pertimbangan dalam membuat keputusan yang normal.Jesteru itu, tidak hairanlah jika manusia ini kadang kala tidak segan silu untuk melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan fitrah kejadiannya, walaupun akal mereka mengetahui bahawa perbuatan yang akan dilakukan itu adalah bersalahan dengan kehendak mereka. Inilah adalah kesan daripada ketidakupayaan otak mereka untuk mempertimbangkan akan perbuatan mereka itu secara lebih normal. Maka dengan itu tidak hairanlah timbulnya bermacam-macam gejala-gejala sosial masyarakat masakini..
 
Merawat dengan solat..Sembuh dengan Al-Quran.. =_+
~maribersyukuratasnikmatNYA~

Marilah kita bersama-sama mengambil ikhtibar daripada kisah di atas..Alhamdulillah..pertamanya sebab kita dilahirkan dalam beragama islam...Sedarlah bahawa solat itu tiang agama..Tanpa tiang tak mungkin kita dapat berdiri dengan sempurna..Allahuakhbar..sangat tersentuh apabila orang bukan islam yang mengkaji tentang perubatan islam ini..Dimanakah kita??umat islam yang lain..yang asyik sibuk dengan keduniaan serta terikut2 teori orang barat..Jom kita muhasabah diri..supaya kelemahan kita dapat diperbaiki untuk  mencapai yang lebih baik..InsyaAllah..=) 

    ~MaYrA HayFa~
Tanpa menunaikan solat..
hidup kita tak bermakna..
             =) 
 
No comments:

Post a Comment