Friday, 28 June 2013

~SeMoGa dIpErMuDahKAn~ =)

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ   ^_^


Pagi2 dah buka blog...hehe nak hilangkan mengantok lepas solat subuh..bilik pn still gelap..99% mata nie nak terlelap semula..Ehhh?? (abaikankan haha)
Ok la..memandangkan tak lama je lagi saya nak pergi mengerjakan umrah..nak berkongsi tempat2 yang mustajab untuk berdoa kat makkah nanti..(post sebelum nie memang tak de mention pun nk g umrah kan?!! *tetibe je hehe )

Alhamdulillah..Allah permudahkan segala urusan sebelum nak pergi sana nanti. Semua telah dibuat, urusan memohon cuti memandangkan time tu betul2 kena waktu praktikal..hoho..lepas tu mohon tukar tempat praktikal pulak..mintak tempat posting dekat sikit dengan rumah.senang sikit nanti..Sebelum pergi nie..Allah uji sikit dengan kepayahan, sebab Allah nak tengok sejauh mana usaha hambaNYA yang dhaif nie..huhu.Alhamdulillah...kini semua selesai. Cuti pun dah diluluskan.Allah permudahkan semua nye =) @feeling Love with Allah

Antara tempat mustajab untuk berdoa ialah :-

 Di Multazam
Dari Ibnu Abbas r.a bahwa Rasulullah saw bersabda:
“Multazam adalah tempat dikabulkannya doa. Tidak ada satu pun doa seorang hamba di Multazam kecuali akan dikabulkan.” (HR. Ahmad dalam Musnad Imam Ahmad Jilid V, hal. 347).

 Di bawah Pancuran/Talang Emas/Hijir Ismail
Diceritakan dalam kitab Fi Rihaabil Baitil Haram bahwa suatu hari Nabi Ismail menyampaikan keluhan kepada Allah SWT tentang panasnya kota Mekkah. Kemudian Allah swt menurunkan wahyu kepada Nabi Ismail AS, “Sekarang Aku buka Hijirmu salah satu pintu surga yang dari pintu itu keluar hawa dingin untuk kamu sampai hari kiamat nanti”.
Tempat yang terletak antara rukun Syamin dan rukun iraqi ini dipercaya menjadi salah satu tempat mustajab untuk berdoa. Di sinilah Nabi Ismail as pernah tinggal bersama ibunya, Siti Hajar, dan keduanya pun di makamkan di tempat ini. Hijir Ismail dipagari oleh tembok rendah yang disebut juga dengan al-Hatim berbentuk setengah lingkaran dan merupakan bagian dari Ka’bah.

Di Sofa dan Marwah
Diriwayatkan dari Jabir dari Abdullah bahwa Rasulullah saw pergi menuju Shafa hingga melihat Ka’bah, lalu mengucapkan kalimat tauhid, tahmid, dan takbir sebanyak tiga kali, kemudian berdoa sesuai dengan apa yang beliau kehendaki. (HR. An Nasa’i dalam Kitab Manasik al Hajj, Jilid V, hal. 241)

 Di belakang Maqam Ibrahim
Dalam kitab Qadhaya al Mar’ah fi al Hajj wa al Umrah, Dr. ‘Ablah Muhammad al Kahlawi menuliskan bahwa “di antara keutamaan Maqam Ibrahim ialah dikabulkannya setiap doa yang dipanjatkan disana”.

Di Raudah
Terdapat sebuah tempat yang merupakan bagian dari Masjidil Haram dengan julukan taman surga. Tempat ini disebut dengan ar Raudhah. Ar Raudhah adalah ruang di antara mimbar dan makam Rasulullah saw. Tentang keutamaan Raudhah tergambar dalam hadits berikut.
Rasulullah saw bersabda:
“Tempat antara rumahku dan mimbarku adalah taman dari taman-taman surga.” (HR. Muslim)

Usahakanlah agar kita dapat berada ditempat-tempat tersebut untuk melakukan solat-solat sunat spt solat taubat, solat tahajjud, solat hajat, berdoa, membaca al-Quran, berzikir, berselawat, beristighfar dan sebagainya.
Info2 nie saya ambil dari blog  http://penjagaiman.blogspot.com/2012/08/tempat-mustajab-doa-di-madinah-dan-mekah.html & http://www.eramuslim.com/berita/laporan-khusus/5-tempat-mustajab-di-mekkah-dan-madinah.htm#.Uc4LdH-Ebec  untuk perkongsian bersama. Persediaan dan ilmu sangat penting sebelum pergi nanti, Semoga Allag Redha. Amin.. 
*Ya Allah permudahkan la segala urusanku dan keluargaku disana nanti*
Amin.. @feeling excited menuju rumah Allah


  ~MaYrA HaYfA~

Ilmu Itu pengikat setia..
Untuk menuju taman syurga..
                   =)


 

No comments:

Post a Comment