Tuesday, 24 September 2013

~TuHaN LeBiH saiNTiFiK~



   اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

  Bismillahirrahmanirrahim..

Hebatnya Kuasa Allah. Bila baca buku nie,sambil membandingkan dengan situasi zaman sekarang, YE!! Memang betul2 terjadi..Alhamdulillah..kalau Allah nak tunjuk kat mana2 pun boleh, cepat atau lambat itu masa yang menentukan dengan izinNYA..

Ada orang menolak agama secara total dan menganggap Sains adalah segala-galanya. Ada orang menolak Sains secara total dan menganggap segala kemajuan Sains adalah Yahudi dan Kristian yang boleh membawa ke neraka.Banyak soalan yang sy tertanya2 selama nie terjawab bila baca buku nie~

True storyyy~~tp story ni bukan pengalan sendiri, cerita dari sahabat dan pengalaman dia sendiri.. Kisahnya mula dihospital, time posting..meets someone who works as a doctor...general looking maybe indian’s person, because he have a mix face..(ok! xpandai sngt nk speaking  =_+ )  they meets and had a conversation.. Doc tu mulakan perbualan dengan pertanyaan biasa2 dulu..biasa la baru nak kenal kan..tibe2 doc tu cakap yang “i like you very much,and i’am willing change my religion if you want to be with me” (Errr,,,) ~Terfikir sekejap apa point dye sebenarnya~

Allah itu wujud! Seorang pensyarah muda yang tidak mempercayai Tuhan kembali kepada fitrahnya untuk beragama. Sains telah membawa dia kepada Penciptanya. Islam itu tidak menolak Sains kerana Sains itu juga daripada Allah.
Kisah dalam buku ini sangat menarik. Perdebatan antara seoarng ateis dan seorang doktor pakar Islam. Bagaimana mereka menyatakan hujah-hujah mereka tentang Sains dan Islam. Hebat! Sehebat mana pun Sains, Allah lebih hebat.  Sehebat mana pun kita, Allah lebih-lebih lagi hebat. Subhanallah!
@ Dan janganlah kamu berbahas dengan Ahli Kitab melainkan dengan cara yang lebih baik. (Al-'Ankabut:46)@

Memang best! Banyak pengajaran yang boleh kita ambil..InsyaAllah..semua hujah2 boleh kita guna pakai selagi ia menepati Al-Quran..sebab tu pentingnya kita kaji selepas membaca sesuatu, Kalau guna logik akal je mesti ramai yang akan mempertikaikan, kalau semua tu dari Al-Quran  InsyaAllah ramai yang boleh menerima dan tidak mempertikaikan.Kita patut kaji dulu dan tidak mudah untuk cakap nie “betul” and nie “salah” sebelum kita menghujahkan sesuatu =)
Ok..boleh la teruskan membaca tentang ‘sebab saintis menerima kewujudan Allah’.hmmm...Tak rugi kita habiskan duit untuk sesuatu yang bermanfaat., Serius buku nie best! Bukan nak promote ok! Just nak kongsi2 hehe, sesutu yang baik kita kongsi bersama, sharing2 right!~~ ^_^



~NoTanOtASeLaRi~
Hakikatnya, Sains membawa kepada Tuhan dan Tuhan adalah penjelasan segala-galanya..Yakinlah Allah sentiasa berpihak pada orang2 yang benar,
Selagi kita terus menuntut ilmu, semakin banyak yang kita dapat..menuntut ilmu nie tak ada had,,sepanjang hayat! Jadi gunakan umur dan masa kita yang ada sebaik mungkin~ 
 
     ~MaYrA HayFa~
  Mengkaji yang benar,
Menerusi Al-Quran bukan
  Logik akal semata=mata
                      =_+

2 comments: