Saturday, 19 October 2013

~SeLaMaT bErbAhAgIa~



Curi masa sikit! Nak jugak tulis entry nie sekarang..haha
*padahal tgh  kemas beg nak balik esok, sanggup ketepikan jap beg tu, buka lappy =p
Kenduri oh kenduri!
Alhamdulillah..siang tadi sempat jugak g kenduri kawan..hehe
walaupun baru kenal, kita dah rapat! Tu lah sahabat =D
Majlis yang simple tapi meriah! Tahniah2.,happy je nampak korang =)

Dengar2 pertemuan korang sekejap je kan, dan korang pilih bercinta selepas kahwin!
Alhamdulillah, semoga Allah redha =)
Hmm...Biasa lah, bila g kenduri orang,,soalan ‘famous’ yang akan ditanya “when your turn”..gulppp~
InsyaAllah..Aturan Allah yang terbaik, Sampai masa, datang la “cik jodoh tu” ehhh??? =D

 suka sangat dye =D
Warna baju ikot tema ok! haha
*Ambik sikit seri pengantin tu bolehhh?? =P
  
~role model!!!! ~
Masih ingat lagi tentang kisah cinta antara Saidina Ali & Saiditina Fatimah Az-Zahra?
Kedua-dua mereka menyimpan perasaan antara satu sama lain, tetapi mereka lebih memilih untuk mendiamkan hal ini dari pengetahuan orang lain. Dengan izin Allah S.W.T, mereka berdua telah disatukan  dengan ikatan yang sah.
(kredit to ‘cik jodoh’:  awak tolong baca yang nie penting!!) =P

                                                                                                                       
Oh yeee.. lastly i -Lebih prefer kawan dulu dan kenal hati budi masing-masing, tidak perlu confess..tapi lebih suka bercinta selepas kahwin je..hahaaa.. bila dah yakin approach dengan cara yang betul iaitu minta izin kedua-dua ibu bapa. Mulakan dengan ikatan pertunangan dan segerakan perkahwinan. Percaya lah kalau niat kita murni dan ikhlas, Allah pasti akan bantu dalam apa cara sekali pun. Berdoa sungguh-sungguh padaNya agar kita tidak mudah hanyut dan leka, malah sentiasa dijalan yang diredhaiNya. ..ohhh...truely love! Haha *tetibe je

                                                                                   ok bye! >_< 

 p/s : Eh2..dah la..xpayah nak layan perasaan sangat laa! =p habiskan study tu dulu.. fokus ok!~ hehe
                          ok la bye2.. *sambung kemas beg!esok nak kelik kelate doh =(

~MaYrA hAyFa~
   Maybe too
    early to
     face it!
       xoxo

Friday, 18 October 2013

~ HaTi + SaKiT = pEnYaKit ~



Assalamualaikum...=)

Alhamdulillah...mood hari nie sangat baik! =)
Lepas solat isyak tadi layan bola jap.,errr bosan kott, terus masuk bilik buka lappy hehee
Hobi sekarang dah bertukar..asyik nak baca blog je..novel tu dah boleh ketepikan sikit2..sebab time online pun still boleh baca novel or cerpen dalam internet! Heh =D

Pagi tadi time bosan2 ada la baca satu buku nie..tajuknya “ Hati yang sakit akan membuahkan penyakit”..maksud nya hati yang sakit nie akan mendatangkan panyakit la kan..tapi, macam mana kita nak tahu hati kita tengah sakit? Sakit macam mana tu??Rasa sakit dada ke?? Ke time nak mati baru reasa sakit tu??? Hmm..

(Rasulullah S.A.W bersabda)
Sesungguhnya hati manusia itu boleh berkarat seperti berkaratnya besi..

Ok la..nie ada satu aktiviti..jom cuba!
Objektif nya untuk kita tengok sama ada hati kita ini hati yang hidup, sakit, atau mati..( haaa..siap ada objektif gituu haha )
Mudah je...jom la main sekali game nie..bosan kot main sorang2 *mengade =D

·         Ok.first! korang ambil sehelai kertas kosong, and lakar bentuk hati..
·         Lepas tu, korang fikir dosa dan maksiat yang pernah korang buat (kalau tak ingat yang dulu2, fikir jela dosa apa yang korang buat HARI NI)..
·         Satu dosa korang letakkan satu titik hita atas lakaran hati tu..
·         Korang fikir  and “hisab” dosa2 sampai habis..
·         Lepas tu korang tengok, apa yang jadi kepada “hati” anda (dekat lakaran tu td)
·         Banyak putih atau banyak hitam??atau  semua nya menjadi hitam??

Kalau sudah terlalu  hitam makna nya hati tu telah mati
Kalau banyak sangat bintik, maknanya hati tu tengah sakit
Kalau bintik tu amat sedikit, tandanya hati masih hidup tapi still ada virus (jd kena jaga2)
~ ruginya kita jika hati sudah mula sakit, sebab akan hilangnya rasa kemanisan dalam                  beribadah kepada Allah =( ~

Korang mesti dah dapat keputusan nya kan..macam mana??ok tak? Ok la..apa2 pun jom kita muhasabah diri semula..Apa yang sebenarnya membuatkan hati kita sakit seterusnya mati?
MAKSIAT! Tu punca utama yang patut kita kikis..dari maksiat la bintik hitam tu tumbuh, dan seterusnya badan kita akan rasa berat untuk beribadah kepada Allah..masa tu kita rasa jauh sangat dari Allah..=(

Selagi boleh elak kita elak..nie virus yang paling glamour sekarang..mudah je kita dijangkiti..=p
-          Iri hati
-          Dengki
-          Hasad
-          Fitnah
-          Buruk sangka
-          Khianat
-          Waswas
-          Marah (yang nie paling mudah dapat)

  
"Dalam sedar atau tidak, kita makin dihambat usia. Dunia makin meninggalkan kita. Kita leka, kita terpedaya...Rawatlah hati, masih tak terlambat..Allah sentiasa ada dengan kita..soo..pleased have a positive thinking =0=

~NoTaKiSAhBenAR~
Seorang ulama menceritakan pada satu hari dia telah berbohong,maka Allah telah menghalangnya bangun berqiamullai selama 40hari..
bila kita melakukan dosa,jiwa kita akan terasa lemah.lama2 kita akan menganggap dosa tu satu kebiasaan dan kita semakin jauh drpd Allah

**Hati merupakan medan
pertempuran antara nafsu dan keimanan**

p/s : just a simple entry! Hope enjoy *tetibe je
next entry??hmm...any suggestion? =)

    ~MaYrA hAyFa~
  Hati sakit  rawatlah..
setiap penyakit ada penawar.,
kecuali penyakit tua dan mati..
                     =)







Thursday, 17 October 2013

~MeMbUAt PiLihAn~



Assalamualaikum =)

Dah lewat malam...mata still tak nak tido lagi..huh! berapa hari je lagi nak balik kelantan..pergi ’Jihad menuntut ilmu’ =) ..Buat persiapan awal,,kemas baju, bawak balik yang mana patut..mungkin 2 bulan lagi baru balik... #maybe (lama kott) :P
Hmmm..teringat pulak  ‘’pesanan2’’ yang diberikan dulu..InsyaAllah tak lupa..memang rasa nak kongsi =) Antara2 pesanan yang masih saya ingat lagi...

kadang-kadang Allah tidak memberi apa yang kita mahukan, tetapi Dia memberi apa yang kita perlukan..

- kadang-kadang apa yang kita rasa elok disisi kita, belum tentu terbaik pada ilmu Allah, dan apa yang kita rasa buruk pada kita, belum tentu musibah dari Allah..

                                 -  Just follow the flow dan tawakal. He knew the best for us..

-  Doa.doa....doa. Allah pasti menunjukkan jalan..

-  Buatlah istikharah, insyaAllah moga Allah bagi petunjuk yang  terbaik pada kita.

Kadang2 walaupun ingat pesanan tu tetap jugak buntu dengan perasaan sendiri. Nak buat pilihan pun still pening..mungkin kurang keyakinan,..lagi pun kita hanya merancang, Allah penentu segala. Just ingat pilihan dari Allah adalah menguji iman dan sikap kepercayaan kita pada Qada dan Qadar Allah.Juga melatih kita lebih matured dan berpandukan agama dalam mendapatkan suatu jawapan.

Maka, dalam membuat pilihan ini, saya menanti jawapan dari Tuhan. Doakan saya agar dapat memilih. Memilih kerana Allah. Memilih kerana mencari redhaNya. Didik la diri untuk bersangka baik kepada Allah? Sedangkan Allah SWT selama ini baik dengan kita dan memberikan kehidupan dan nikmat tidak terbilang kan..Tak susah untuk mebuat pilihan, kita yang kena bijak mengatur

p/s : selagi hidup kita tak kan lari dari buat pilihan..so panjangkan akal, tenang kan hati ,minta pertolongan Allah..lastly, just accept what do you ‘choose’ =)

just short entry.. But it meaningless!! So don’t miss it =)
mesti tertanya2 buat pilihan dalam apa ea..tak nak la spesifik kan..haha
'pilihan'dalam banyak perkara bukan?? so! =p
bye2..

       ~MaYrA hAyFa~
Berbahagialah dengan pilihan sendiri,
       Baik buatmu baik,
Baik lah untuk masa depamu.

Saturday, 12 October 2013

~mAke mY DaY!!!! ~

Assallamualaikum ==)

Can you make my day feel soo great today??? Errrr *wonder*
Since the ‘tradegy’ feel my mood lost! No reason for me to feel like that, ok!!
(tak dela tradegi sangat! Cuma mainan perasaan je =p haha)
What i feel right now is need my family and wanna go back home ! =(

Other factor i fell like “errrrggghh” right now BECAUSE my friend already cotinue with their semester break!  *maybe  ( tapi tak kisah sangat pun, ntah kenapa, mungkin seronok berpraktikal lagi *seriusly talk* ) 

Saje nak cerita~~ *tibe2* =_+
                          - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rasa best plak ganti praktikal kali nie! Senior and junior! Kami berdua je..kena bertugas di wad oncology (kanser)..nie dah kira kali ke dua masuk..dulu first time sem 2, and now semester 7..
Nak tau kenapa best? Kalau tak nak tahu pun xpe..skip je baca bahagian nie *baling pen* haha
Kat wad onco (kanser) selalu nye tak banyak kerja sangat.. time pagi jela busy sikit..bagi ubat and buat dressing! Kebanyakan disease kat wad nie cancer colon, breast cancer, cancer rectal...haaa..Paling bes nye..awal2 lagi puan dah pesan ‘kalau nak belajar and tak tahu apa2 bagi tahu je’..memangkami berdua  diberi sepenuh perhatian lahhh.. pagi2 puan akan bawa air teh O, kuih ke nasi ke ~**serius terharu =(   puan baik sangat..Jasamu  dikenang sampai bila2 =)

Kalau dekat wad kanser nie lain sikit..patient2 kat sana kebanyakkan nye semua manja2..nampak tak kat situ dyeorang nak kan perhatian! Haaa. sokongan emosi kat sini sangat  penting..sebab kita pun tahu, penyakit kanser nie memang tak boleh nak bertahan lama, so manfaatkan dyeorang sementara masih ada.Seminggu bertugas kat situ dah macam keluarga bahagia =) Dyeorang kat sana tengah diuji oleh Allah..sebagai nurse / ahli keluarga kita kena banyak bersabar dengan perangai and kelakuan mereka.Ikhlas kan diri ye...Allah bagi ujian kat mereka sebab Allah ingat, sayang mereka...kita macam mana pulak?? Yang hidup sihat sejahtera nie? Allah ingat ke kat kita??Adakah Allah sayang kita?? *reflextion

p/s : just read what you UNDERSTAND! Bahasa yang bercampur2, *memang suka tulis mcm tu* haha =D kalau tak faham, buat2 jela faham yeee!!..memang tak pandai dlm writing and speaking2 nie.. TAPI...nak tulis jugakkkkk @erkkk!!~@

           ~MaYrA hAyFa~
    Meluahkan sekadar nya hanya
          untuk perkongsian
        Selebihnya mengadu
           lah pada Allah