Friday, 18 October 2013

~ HaTi + SaKiT = pEnYaKit ~



Assalamualaikum...=)

Alhamdulillah...mood hari nie sangat baik! =)
Lepas solat isyak tadi layan bola jap.,errr bosan kott, terus masuk bilik buka lappy hehee
Hobi sekarang dah bertukar..asyik nak baca blog je..novel tu dah boleh ketepikan sikit2..sebab time online pun still boleh baca novel or cerpen dalam internet! Heh =D

Pagi tadi time bosan2 ada la baca satu buku nie..tajuknya “ Hati yang sakit akan membuahkan penyakit”..maksud nya hati yang sakit nie akan mendatangkan panyakit la kan..tapi, macam mana kita nak tahu hati kita tengah sakit? Sakit macam mana tu??Rasa sakit dada ke?? Ke time nak mati baru reasa sakit tu??? Hmm..

(Rasulullah S.A.W bersabda)
Sesungguhnya hati manusia itu boleh berkarat seperti berkaratnya besi..

Ok la..nie ada satu aktiviti..jom cuba!
Objektif nya untuk kita tengok sama ada hati kita ini hati yang hidup, sakit, atau mati..( haaa..siap ada objektif gituu haha )
Mudah je...jom la main sekali game nie..bosan kot main sorang2 *mengade =D

·         Ok.first! korang ambil sehelai kertas kosong, and lakar bentuk hati..
·         Lepas tu, korang fikir dosa dan maksiat yang pernah korang buat (kalau tak ingat yang dulu2, fikir jela dosa apa yang korang buat HARI NI)..
·         Satu dosa korang letakkan satu titik hita atas lakaran hati tu..
·         Korang fikir  and “hisab” dosa2 sampai habis..
·         Lepas tu korang tengok, apa yang jadi kepada “hati” anda (dekat lakaran tu td)
·         Banyak putih atau banyak hitam??atau  semua nya menjadi hitam??

Kalau sudah terlalu  hitam makna nya hati tu telah mati
Kalau banyak sangat bintik, maknanya hati tu tengah sakit
Kalau bintik tu amat sedikit, tandanya hati masih hidup tapi still ada virus (jd kena jaga2)
~ ruginya kita jika hati sudah mula sakit, sebab akan hilangnya rasa kemanisan dalam                  beribadah kepada Allah =( ~

Korang mesti dah dapat keputusan nya kan..macam mana??ok tak? Ok la..apa2 pun jom kita muhasabah diri semula..Apa yang sebenarnya membuatkan hati kita sakit seterusnya mati?
MAKSIAT! Tu punca utama yang patut kita kikis..dari maksiat la bintik hitam tu tumbuh, dan seterusnya badan kita akan rasa berat untuk beribadah kepada Allah..masa tu kita rasa jauh sangat dari Allah..=(

Selagi boleh elak kita elak..nie virus yang paling glamour sekarang..mudah je kita dijangkiti..=p
-          Iri hati
-          Dengki
-          Hasad
-          Fitnah
-          Buruk sangka
-          Khianat
-          Waswas
-          Marah (yang nie paling mudah dapat)

  
"Dalam sedar atau tidak, kita makin dihambat usia. Dunia makin meninggalkan kita. Kita leka, kita terpedaya...Rawatlah hati, masih tak terlambat..Allah sentiasa ada dengan kita..soo..pleased have a positive thinking =0=

~NoTaKiSAhBenAR~
Seorang ulama menceritakan pada satu hari dia telah berbohong,maka Allah telah menghalangnya bangun berqiamullai selama 40hari..
bila kita melakukan dosa,jiwa kita akan terasa lemah.lama2 kita akan menganggap dosa tu satu kebiasaan dan kita semakin jauh drpd Allah

**Hati merupakan medan
pertempuran antara nafsu dan keimanan**

p/s : just a simple entry! Hope enjoy *tetibe je
next entry??hmm...any suggestion? =)

    ~MaYrA hAyFa~
  Hati sakit  rawatlah..
setiap penyakit ada penawar.,
kecuali penyakit tua dan mati..
                     =)







1 comment: