Thursday, 7 November 2013

~HaTi TURuT tEnAnG~

Assalamualaikum...=)

Esok nak balik study dah! lepas nie mungkin dah jarang2 on9..Blog pun miss la sekejap huhuu..sebelum balik,nak jugak la tulis entry sebab nanti mesti susah dah nak jenguk! Harap2 blog sihat je hikhik *ntah pape je =D 
EH2..dari semalam lg tgk gambar nie..serius rindu! =(
#Sarang Hayeo#
_love u because of Allah_
<3
*continue~~

Gelisah!!  Mesti kita selalu dihimpit rasa macam nie kan..hmm...serius tak suka bila rasa maca nie..nak buat apa2 pun selalu was2, memang tak tenang la kan..kalau korang gelisah korang buat ap ek??jom kongsi =) Lumrah! Kita memng tak dapat lari daripasa rasa ‘gelisah’..kadang2 kita tak tahu apa punca nya..tahu2 jela..bila kita gelisah semua jadi tak tentu arah..mula lah tak senang duduk, asyik terfikir masalah je..betol kan?? Semua orang pernah rasa la..ungkin berlainan sikit la kan :P

Pernah dengar ayat nie..
“ketahuilah dengan mengingati Allah itu, hati akan menjadi tenang” (Ar-Rad:28)

OK la..nak share sikit..gelisah tu kita dapat jauhi dengan beberapa cara..haa..dah tau kena selalu praktik la...InsyaAllah..ketenangan milik kita  >_<
Antaranya
-          Pergi ke tempat2 yang menenangkan jiwa (bukan nya pergi ke tingkat paling atas/tinggi lepas tu terjun! haha Mana iman kita?? :P )
-          Duduk bersama orang2 yang baik (time nie la perlunya sahabat2 until jannah kita tu *tak gitu hehe)
LOVE BECAUSE OF ALLAH
  
Sedikit pengisian yang dapat tadi,,pada zaman rasulullah dulu, ada seorang lelaki,  Abdullah ibn.Mas’ud bertemu dengan Rasulullah S.A.W, beliau ada bertanya tentang cara-cara nak hindar daripada rasa gelisah,..Nabi menyarankan :=
“Bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat”

-0-  pertama ke tempat orang membaca Al-Quran, tidak kira kita yang turut membacanya atau  mendengarnya sahaja...

-0- kedua menghadiri majlis ilmu yang mengingatkan kita pada Allah

-0- Ketiga mencari waktu yang sunyi, contohnya sepertiga malam dan ketika itu kita bangun, dan melakukan ibadah kepada Allah..

~jika selepas kamu melakukan kesemuanya tapi hati kamu masih tidak tenteram, mintalah kepada Allah agar digantikan hatimu dengan hati yang lain kerana sesungguhnya hati yang kamu miliki sekarang ini bukan hatimu~

Nampak tak betapa pentingnya hati yang tenang..not just say, serabutnya! Kenapa aku?! Err....jom buang semua rasa tu..Tadi kan dah kongsi cara nak hindar rasa gelisah tu, soo for the next plak apa kata kita cuba buat *OK!?  hehe...


~storymehhhh~
Ada yang bercerita.dulu,time dia pergi menunaikan ibadah haji, ada sorang makcik nie tanya kepada seorang ustaz dalam jemaah haji tu...

“ Ustaz, saya sudah melihat kaabah, tetapi hati saya macam tak de apa2..saya melaksanakan ibadah yang sukar orang lakukan (ibadah haji), tetapi hati saya tak bergetar sedikit pun.malah gelisah saya tak juga hilang. Apa yang saya perlu lakukan?

Ustaz tu jawab:
“Mak cik, sekarang mak cik berada di rumah Allah. Baitullah yang paling mulia. Dialah pemilik hati. Mak cik mintalah agar hati mak cik tu digantikan dengan hati yang lembut, yang boleh bergetar dengan ayat Allah dan ibadah, yang terhindar daripada kegelisahan dan sebagainya”.

Allahu~ sehingga memohon ditukarkan hati? Jelas la kan gelisah tu perkara yang sangat2 tak disenangi! Sekarang barulah sedar ketenangan tu suatu nikmat yang kita perlu syukuri =(
Tapi bersyukur ke kita selama nie?? Bila rasa happy, tenang je..kita mudah lupa pada NYA..hmm...jom muhasabah diri kita semula!

Reflection!
~ Adakah kita sedang berusaha hindarkan diri dari rasa gelisah?? Ke patut biarkan je?
~kita yakin kita selalu tenang??
~tenang tanpa minta pertolongan Allah??

Semoga perkongsian nie bermanfaat buat semua! Perlukan pertukaran hati??Mintalah pada Allah =)  InsyaAllah..kerana Allah sentiasa mendengar doa hamba2NYA ~



                                                     ~MaYrA HayFa~
                                         *Perkongsian  +Langitilahi*



No comments:

Post a Comment