Sunday, 20 April 2014

DaKwAh bIaR sAnTaI =)



Assalamualaikum..
Bismillahirrahmanirrahim.. =)

Ohhh..tak lama lagi nak habis dah study..*macam-macam perasaan ada (happy+excited+sedih)
Jom manfaatkan masa yang ada *sambil buka blog*  >_<
Dengar lagu “pemula langkah @Hijjaz ” Terdetik rasa nak share Tajuk “Dakwah biar santai”
Dah lama nak menulis tentang nie, tapi mood tak sampai-sampai lagi  ^_^

Tajuk Dakwah ni rasa kena sangat dengan diri sendiri, sebab tak tahu nak bermula dari mana *Deep* =(
"Dakwah kena bersungguh-sungguh, walaupun dalam keadaan santai.Yang penting niat lillahita’ala " 
 Pernah kena tegur dengan orang? Bukan kena ngorat deh, tapi ditegur silap kita..
Tak kisah la, teguran pedas, berasap, sampai berapi pun!
Mesti penah kan..hehee Kalau teguran itu lembut dan ikhlas, Alhamdulillah
Terima kasih sahabat Kasih sayangmu teserlah! =D


Ramai antara kita takut nak tegur kesilapan orang kan..
Takut la orang cakap macam-macam.
 *Eh kau nie cerminlah diri sendiri dulu
                                                      *Ubah diri kau tu dulu
                                                      *Takut putus kawan
                                                      *Takut Dibenci
                                                      *Takut Dipulau kan
                                                      *Takut kena sindir! 

Eh!Banyak pulak takut nya, dah bila kita nak mula ‘Berdakwah’?? *Deep*
Berdakwah bukan mudah, Berdakwah mengikut Ar-Rasul banyak ujiannya.Inilah sunnah berjuang.
Yakinlah Allah sentiasa bersama orang yang saling membawa kejalanNYA..


Bukan mudah nak tegur.Lagi-lagi sahabat itu memang pantang ditegur
Kadang-kadang dan selalunya!
*disalah tafsir
    *tak kena masa
  *Tersalah nada
      *tak kena tempat
              *kawan buat derk aje   

Rasulullah berdakwah memperjuangkan Islam berpuluh tahun..Pernah bertakung darah di selipar Baginda..Pernah patah gigi Baginda.. Pernah di lemparkan najis kepada Baginda..
Namun Baginda Rasulullah tetap berdakwah dan tetap memperjuangkan Islam..
::.Semulia-mulia manusia pun mendapat dugaan begitu besar.. Inikan kita...?? 
#Jadi jgn serik dan jgn takut untuk berdakwah.. 
 (mengajak kepada kebaikan dan melarang kemungkaran)

 ~MaYrA HaYfA~
+ sAyang sahabat
    tegur-tegurlah +


 






No comments:

Post a Comment