Thursday, 28 August 2014

"InSiGht oF mEmOrY"



Assalamualaikum!=))

#RISAU #WORRIED!
Apa  kena mengena dengan ‘insight of memory’ tu?
Okk abaikan sekejap! Hehe

Hari ni agak “bosan” , blog jadi tempat persinggahan like usually =)
Teringat kisah posting yang akan menjadi kenangan buat selamanya..
Kisahnyaaa.............bila jenguk album nampak gambar2 time posting ^-^
Tahun kedua posting ditempatkan dilabour room! Dengar “labour room” memang happy sangat-sangat sebab dah lama teringin dan tak sabar-sabar nak posting kat dalam tu =)
First day, diorientasi oleh sister dan staf-staf dalam wad tu..surrounding a bit different  than medical and surgical ward..In labour we have to learn how to conduct case (deliveryBaby)..

                                                               SIMILARITY! Haha

ok, that time i was am shift, first case come  around 9am ..Just read the case, and prepare for doctor prosedur..Time hari first tu, ad sorang patient admit sebab due date pn memang da sampai..Bila buat VE (tengok pembukaan jalan) dah 5cm..okay kami yang excited lebih time tu! ^-^
Patient ni memang dah rasa sakit, Cuma kena tunggu jalan buka sepenuhnya jela ( 10cm) ..
Time tu memang rasa nak nangis kot tengok patient tu tahan sakit,tak boleh nak duduk diam..
Sebab suaminya  tak ada kat situ time tu, peranan kita(nurse) la kena bagi sokongan emosi, sambil gosok-gosok belakang patient tu.

Waiting, waiting and waiting....
Then, patient tu cakap baby dah nak keluar!  Nurse2 kat situ prepare semua...kepala baby pun dah nampak! Bagi sokongan kat mom’s tu suruh push untuk mudah baby keluar..memang perit nampak patient tu..terasa jugak sakitnya =(

Alhamdulilllah..baby boy dah keluar!..comel sesangatttt...tengok patient tu menangis + happy lepas tengok baby..ambil baby bagi mom’s pegang and menyusukan jap..then nurse ambik baby tu untuk bersihkan =) #Kenangan

Kenangan yang memang tak akan lupa!
Hari first masuk labour room nak  tengok deliveryBaby..Baby baru nampak kepala nak keluar!
Aku yang pening hampir je nak pitam cepat2 keluar dari bilik tu..(malu dgn kwn2 time tu) =_=
Headache!  “Can’t go” with fresh blood! Tapi sekarang dah habis boleh adapt dengan  semua tu hehe. Ok, tu citer hari first je ..hari2 lain okay ye..tak ada dah rasa macam tu haha

The END! Sampai sini jela story .nak cerita panjang2 memang tak habis..=D

 Badan manusia hanya mampu menahan sehingga 45 del (unit) kesakitan. Tetapi semasa melahirkan bayi, seorang ibu merasai sehingga 57 del (unit) kesakitan. Ini sama dengan mematahkan 20 tulang secara serentak. Sekarang bolehkah anda bayangkan, kesakitan & kasih sayang seorang ibu?

Kalau mati nanti entahla berapa del yang akan kita rasa?? =(

ok,conclusion nye, Jasa ibu melahirkan kita memang tak terbalas, Tak akan TERBALAS!
Hargai ibu dan ayah selagi mereka masih ada..balaslah jasa mereka dengan membawa mereka ke syurga =)
Semoga ia menjadi gambaran baru kepada saya dan kamu =)
LOVE both of them..<3

*gambar time posting kt labour room dulu semua hilang, missing in action! =(


~MaYrA hAyFa~
     StoryInMemory !

No comments:

Post a Comment