Tuesday, 28 October 2014

Luaran cantik, pemikiran?

Tak tahu tajuk kena dengan entry ke tak haha.. Layankan aje.. Tak mengantok lagi, malam masih awal! Sambil melayan lagu you are the one# 
Memang tak relate pun tajuk entry dengan lagu tu haha >_<


Kebanyakan orang sekarang, fizikal nampak ok, cantik je..but! Mentality dia kita tak tahu. Apa yang dia tengah fikir memang kita tak boleh nak baca. Zaman sekarang macam-macam boleh jadi. Nak percaya orang pun takut huhu 😰

Pengalaman yang tak dapat lupa..

Third day bertugas diwad psy( wad mental) .. Datang pagi-pagi macam biasa ambil vital sign patient (cek suhu, tekanan darah)..first bed ada patient baru tengah tidur,kejut untuk ambil vital sign. Patient buka mata dan senyum (respon ok). Masa ambil vital sign patient tu tanya mana barang kemas saya (subang, rantai) . Saya bagitau patient tu yang barang kemas dia staffnurse pegang.

Awak curi barang kemas saya kan. Ehh tak, saya tak ambik staffnurse yang tolong simpankan (muka dah takot)..
Ok! Lupa yang sekarang tengah bertugas di psikiatrik, wad mental! Biasa la kalau "dipersalahkan" macam tu Haha gelak*😝

Dah siap ambik vital sign, pergi kaunter baca BHT (fail, history) patient tadi. Dia masuk wad sebab buat bising dan buat kacau. Diagnos nye manic, dan yang paling ketara nampak patient tu "Grandios" ( rasa diri hebat). Bila monitor and related apa yang kita belajar memang sama simptom2 yang patient tu tunjukkan. 

Hari-hari diwad patient tadi akan cerita pasal diri dia yang pernah jadi menteri, dia ada kuasa, pernah belajar di mesir masa umur 5 tahun dan banyak lagi! Haha. Doc and staff kat situ dah pesan, setuju je dengan apa yang patient cerita, jangan bantah sebab mereka tak boleh nak terima. So dengar dan iyekan sahaja.. Sambil tu selitkan nasihat yang patient boleh terima. Jangan sesekali berbahas kata, boleh menyebabkan patient mengamuk tiba-tiba.. Haa sapa yang susah nanti. Patient psy mengamuk bukan main-main dah haha (nak nangis) 😂😂

# dont jugde a book by it cover..open it read, and understand! Haha 😝

Teringat posting.. Rindu patient yang pagi-pagi suka menyanyi sambil berjalan keliling katil..Semoga Allah sentiasa memelihara dan beri pelindungan kepada mereka..

Ok! Penat dah nak menaip haha layan lagu #mewangi *tetibe ^~^

 ~mayra hayfa~
       Allah, 
    Thanks for
     Give me
    Experience,
   Teach me to
   Stay stronge

No comments:

Post a Comment