Friday, 21 October 2016

#SelfConfident#

Assalamualaikum.

Nak share sikit..
Buat mereka yang low self confident macam SAYA!
Jomla kita bergerak ke ‘ tengah ‘ sikit untuk cari kekuatan hehe :D

Tahniah buat  Hamba Allah yang berani tanya soalan ni.
Semoga kamu terus success =)

“ Mcm mana ye nak tingkatkan keyakinan diri untuk bercakap depan orang ramai? 
Supaya tak rasa malu dan rendah diri “ 🙃

Okay! Ini jawapan daripada #Sis
Firstly,

YAKIN DIRI...

Nak tingkatkan keyakinan diri bermula dgn PERCAYA dan YAKIN kita boleh bercakap..

YAKIN bahawa kita adalah yang TERBAIK dari semua yg ada di hadapan kita.

Ingat, dengan izin Allah swt juga kita berada di atas stage berkongsi apa juga ilmu dengan orang di hadapan kita.

NIAT, kerana Allah.

 PERCAYA semua orang HEBAT.
 Dan Kita ada kekuatan dan kehebatan tersendiri...

Bagaimana pula nak hilangkan rasa MALU & RENDAH DIRI ??

✅ Berbalik kod topik yg kita nak cakap...
     Buat research...
     kepada topik..
     Audience...
     Dll berkaitan...

✅ Datang awal setiap masa..

✅ ready 1 jam awal.. 

✅ selawat yg sentiasa dibibir

✅ baca doa sebelum bercakap.. " Doa kelancaran lidah..".

✅ pakaian yg kita pakai... biar kita selesa, bukan cantik tp kita xsuka..
    bila kita selesa  pakai apa pn ikut kesesuain topik dan majlis (tutup aurat penting)

✅ SENYUMMMMM...SENYUM....SENYUM...

✅ bertawakkal... minta Allah bantu =)

#MogaBermanfaat

Doakan saya juga ye. =)


#Inspirasi42 <3
  

 SAYA BOLEH!

No comments:

Post a Comment