Tuesday, 24 January 2017

Memory tip! =)

Selamat petang! 



Tak ready lagi nak pergi exam drug calculation, sebab tak study apa-apa lagi. Even semua kawan kawan yang dah pergi jawab exam tu cakap senang macam kacang je 😣  Ingat ke last dah belajar kira kira time sekolah dulu  T_T

Bukan tak nak pergi. Memang takde mood la nak pergi sebab tak study, tak prepare apa apa lagi, even time kerja memang dah routine hari hari kena kira ubat, tapi time tu ada kawan kawan yang boleh ajar/ konfirmkan dengan kita.
( lgpun doc memang dah order siap2 berapa kena bagi so xpyh kira dh 😂) Jawab exam sorang2 haha 👀 

Lain tau situasi bila dah study kita fail dengan kita tak study dan kita fail. 
Agak emosi la even benda ni nampak kecil *bagi orang lain mungkin.
Sebab Allah pun ada ingatkan, mana ada kejayaan yang datang tanpa usaha.
kalau setakat doa usahanya takde, tak jalan juga. Last last menyesal sendiri 😆



Sebenarnya, dah ramai yang ajar metric conversions. Yang tukar ( masa sekolah dulu pun memang tak suka bab ni )

kg 👉 g, 
g 👉 mg, 
mg 👉 mcg. 

Bila nak kena darab 1000, bila  kena bahagi 1000. 

Tapi yang diajar semua tak masuk otak, rasa payah sangat! haha. (serius payah nak ingt, nak cakap kurang minum susu tak jugak, sebab rasa slow semacam je haha) 😂 

Lepas tu google lahh..cari soalan drug calculation. Alhamdulillah jumpa satu sentence ni terus semangat nak pergi exam! cepat pulak tu boleh ingat haha 😜

We call as memory tip  😂

" Heavy to light - three places to the right " 
" light to heavy - three places to the left "

Each of these steps involves the heavier unit being multiplied by 1000 to bring up the number of the smaller units for the same weight. 

kg - g           1kg x 1000 = 1000g 

g -  mg         1g x 1000 = 1000mg 

mg - mcg    1mg x 1000 = 1000mcg 

When we multiply by 1000 we move the “decimal point” three places to the right 0.5g == ?? mg 0.5 x 1000 = 500mg 

1 place = 5 
2 places = 50 
3 places = 500

If we are converting from a lighter unit to a heavier unit we move the decimal point three places to the left for each conversion. Another way of putting it is we divide by 1000. 

mcg - mg  1000mcg 1000 = 1mg 
mg   -  gm 1000mg 1000 = 1gm 
gm   -  kg  1000gm 1000 = 1kg 

 500mg = ?? gm 500 bahagi 1000 = 0.5mg 

1 place = 50
 2 places = 5 
3 places = 0.5

Doakan ye!

#nanti boleh review kat sini je kalau tak ingat hihii 
  baiiii >_<

No comments:

Post a Comment